Väistyvän puheenjohtajan mietteitä menneestä

23.12.2021

Joulun lähestyessä ja toimikauteni päättyessä minulta on pyydetty lyhyttä katsausta siitä, mitä seurassamme on tapahtunut viimeisen 14 vuoden aikana. Seuran toiminta on kehittynyt vuodesta 2007 lähelle sitä tasoa, missä keskikokoisen, noin 200 jäsenen, suunnistusseuran pitääkin olla. 

Erityisesti mieltäni lämmittää iltarasti-toiminnan kehittyminen. Vuosien saatossa on siirrytty perinteisistä pihtileimasimista ja kuntoilijan itse karttaansa piirtämistä radoista emit-leimaukseen, sähköiseen ajanottoon ja valmiiksi tulostettuihin iltarastikarttoihin, jotka ovat kutakuinkin ajantasaisia. Iltarastimateriaalia ei ratamestareiden tarvitse enää auton takakontissa kuljettaa, käytössä on ratamestarikärrit, jotka sisältävät kaiken iltarastimateriaalin. Iltarastien vuotuiset suoritusmäärät ovatkin nykyisellään 1 500 – 2 000  välillä. Kiteen kaupunki huomioi iltarastitoiminnan kehittymisen myöntämällä Keski-Karjalan Rastille Kiteeläinen liikuttaja-palkinnon vuonna 2015. Palkinto kuuluu kaikille iltarasteilla ratamestareina toimiville. Ilman teitä ei olisi iltarastejakaan. 

Suunnistus ei olisi suunnistusta ilman ajantasaista suunnistuskarttaa. Karttatilannetta on parannettu mm. KeKaRan kartta- ja kehittämishankkeella, jolla saatiin vuosien 2018-2021 aikana 18 km2:n alalta kolme uutta, ammattikartoittajan tekemää suunnistuskarttaa. Lisäksi hankerahoilla pystyttiin työllistämään yksi henkilö ajantasaistamaan seuran käytössä olevia vanhoja karttoja ja kartoittamaan uusia alueita iltarastikäyttöön. Iltarastikarttoja ajantasaistetaan seuran omana työnä.  Tällä hetkellä käytössämme on uusin Ocad-ohjelma, Maanmittauslaitoksen ilmainen laserkeilausaineisto, sekä Metsäkeskuksen metsänkäyttöilmoitukset, joita hyödynnetään karttojen ajantasaistuksessa, sekä uusissa iltarastikartoissa. Ratasuunnittelussa on käytössä Condes-ohjelma. Seuran karttaprojekteissa työskenteleville kiitokset pitkäjänteisestä ja ansiokkaasta työstä, jota olette tehneet seuran karttatilanteen ajantasalla pitämiseksi. Työsarkaa riittää. Jaksamista jatkoon.  

Huomion arvoista on myös vuosia tauolla olleen kisojen järjestämisen viriäminen. Vuoden 2016 keväällä  - 15 vuoden tauon jälkeen -  pidettiin  kansalliset suunnistuskilpailut Tolosenmäessä ja Ruska Rastit järjestettiin saman vuoden syksyllä Hutsin maastoissa. Sen jälkeen kului 5 vuotta ennen kuin seuran kisaorganisaatio uudelleen aktivoitui. Nuorten ja aikuisten EM- ja MM- pitkänmatkan näyttökisat ja kansalliset pitkänmatkan kilpailut, Karjalan Vaarat 3, järjestettiin yhteistyössä Kalevan Rastin kanssa Kemien Oravaaran maastoissa 30.5.2021. Osallistujia oli vähän yli 500, eli kyseessä oli tähän mennessä 2000-luvun suurimmat Keski-Karjalan alueella järjestetyt suunnistuskilpailut. Kalevan Rastilta tuli näyttökisojen ratamestarit, Suunnistusliiton nimeämä aikuisten näyttökisojen kilpailun valvoja ja hyvät neuvot ja vinkit kisajärjestelyihin. Muu, tulospalvelua ja mediaa lukuunottamatta, hoidettiin seuran omana työnä. KeKaRan talkoolaisia kisapäivänä eri tehtävissä oli noin 80. Olavin Rastin kanssa järjestettiin 19.-20.6. Raikuussa vielä Kaakon ja Savo-Karjalan yhteiset aluemestaruuskisat  pitkillä matkoilla ja viestessä. ORa hoiti kisojen kilpailullisen puolen,  KeKaRa muun. Kumpanakin päivänä KeKaRan talkoolaisia oli Raikuussa noin 20 henkeä. 

Kaikki vuodesta 2016 lähtien järjestetyt kisatapahtumat ovat järjestelyiltään onnistuneet hyvin. Kiitokset kaikille seuran kisatapahtumissa työskenneille talkoolaisille. Asenteenne palvella kilpailijoita, huoltajia ja kisavieraita on ollut esimerkillistä ja se on saanut kiitosta kisoihin osallistuneilta tahoilta. Olen tuntenut ylpeyttä seuratessani kisapaikoilla tekemäänne työtä.

Tällä kertaa kisojen järjestämisessä oli vain viiden vuoden väli. Toivottavasti järjestämisväli tuosta hieman nopeutuu.

Kuten edellä esitetystä ilmenee, seuramme toiminta on kehittynyt huomattavasti 2000-luvulla. Kehityksen on mahdollistanut aktiivinen seuraväki ja kaikkien seuran jäsenten välinen yhteistyö. Yhdessä tätä hommaa on tehty. 

Kun päätän puheenjohtajuuteni tämän vuoden loppuun, haluan vielä kiittää teitä kaikkia seuran talkootyöhön osallistuneita. Kanssanne on ollut mukavaa tehdä euroja seuran tilille. 

Kiitos myös kaikille puheenjohtajakautenani seuran hallituksessa työskenneille, niin jäsenille varapuheenjohtajille kuin sihteereille. Työskentely kansanne on ollut keskustelevaa, rakentavaa, hyvähenkistä ja sopuisaa. 

Ja erityiset kiitokset myös Keski-Karjalan Jetina ry:lle myötämielisestä suhtautumisesta hankehakemuksiimme ja monivuotiselle yhteistyökumppanille Mainostamo Oy:lle. Ilman hankerahoitusta ja tulostekarttoja KeKaRa:n toiminta ei olisi tällä tasolla kuin nyt.

Tätä kirjoittaessani mieleeni muistui henkilö, joka eräänä kevättalvisena iltapäivänä armon vuonna 2007 puhui minut ympäri ja sai suostumaan ehdolle KeKaRan puheenjohtajaksi. En muistele pahalla.

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!


Arto

väistyvä pj


PS: Lumien sulettua rasteilla tavataan