Lakia Jukola Pohjanmaan lakeuksilla

1.7.2024

Jukolan viesteihin lähdettiin tuttuun tapaan Kososen linja-autolla perjantaina 14.6 iltapäivällä. Matkan varrelta poimittiin kyytiin useampia pihkaniskoja Joensuun ympäristöstä ja viimeinen matkustaja tuli kyytiin Siilinjärveltä. Mukana reissussa oli 23 henkilöä, joista kolme oli lähtenyt mukaan paikanpäälle kannustamaan viestinviejiä sekä aistimaan suuren urheilujuhlan tuntua. Perillä Pohjanmaan lakeuksilla oltiin klo 21.30 Kari Päivisen turvallisella kyydillä.

Lentokenttä ympäristöineen tarjosi erinomaiset olosuhteet viestien järjestämiseen. Välimatkat telttapaikkojen ja kisakeskuksen välillä olivat maltilliset. Ja mikä parasta, niin tavaroiden kanssa ei tarvinnut kävellä 100 metriä enempää, koska linja-autolla pääsi ihan teltta-alueiden viereen. Palvelut toimivat hyvin eikä monena vuonna nähtyjä ruokajonoja juurikaan ollut. Myös bajamajoja oli riittävästi ja niiden huolto toimi hyvin. 

Kilpailumaasto oli vaihtelevaa, joskin korkeuserot  olivat pieniä ja kartan käyräväli vain 2,5 metriä. Kisajärjestäjä oli leikkisästi jakanut alueet eri osiin mm. alkusekoilu, pururata paratiisi, avokalliohärdelli, peltobaanaa, suo, kuokka ja Jussi sekä hiekkalaatikko. Tämä kuvastaa hyvin kisamaaston moninaisuutta, josta jäi erityisesti mieleen lukuisat avokalliot sekä pitkien suopursujen seassa juokseminen.

Lauantaina sää oli pilvinen ja ajoittaisia sadekuuroja esiintyi Venlojen viestin aikaan. Kekaralla oli mukana kolme Venla joukkuetta, jotka kaikki saavuttivat hyvät sijoitukset. 

 1. Joukkue, sijoitus 577

Eevi Kaartinen 

Oona Pirinen

Petra Leinonen 

Henna Hirvonen 

2. Joukkue, sijoitus 471

Suvi Tiainen 

Satu Kainulainen 

Auli Hirvonen 

Maija Tietäväinen 

3. Joukkue, sijoitus 643

Anu Happonen 

Tiina Eskelinen 

Sini Hurri

Heli Liukka

Jukolan ensikertalainen 15-vuotias Eevi Kaartinen osallistui heti molempiin viesteihin. Eevi suoriutui Venlojen viestin debyytistään varsin mallikkaasti tuoden joukkueensa avaus osuudelta vaihtoon sijalla 543. Jukolan viestissä Eevin 5 osuuden sijoitus oli 614. 

Eevin mietteitä viestien sujumisesta:

"Venloissa aloitusosuuden yhteislähtö oli jännittävä. Rastit löytyivät hyvin muutamaa pikku pummia lukuunottomatta. Hyvin meni, vaikka jännitti aika paljon olla aloitusosuudella ensikertalaisena. Jukolassa lähdin uusintalähdöstä 5. osuudelle. Suunnistajia oli metsässä paljon, mutta onneksi löytyi samanvauhtinen porukka, joiden kanssa rastit löytyivät hyvin. Maastossa ei ollut paljoa korkeuseroja, mutta varvikkoa senkin edestä. Maalisuoralla rupesi jaloissa jo väsymys painamaan, mutta kokonaisuudessaan tosi kiva kokemus. Lähden ensi vuonna uudestaan"!

Myös toinen seuran nuorista suunnistajista Oona Pirinen teki Venlojen 1. joukkueen toisella osuudella vahvan suorituksen ollen osuustuloksissa sijalla 365 ja tuoden joukkueen vaihtoon sijalla 440. Myös monella muulla seuran Venloista viesti eteni hyvin ja saavutettiin hyviä osuussijoituksia.

Jukolan viestiin Kekarasta saatiin kasattua yksi mies joukkue ja yksi naisjoukkue, mistä ajatus on jo kytenyt useamman vuoden ajan. Miesten viesti eteni hyvin nousujohteisesti ja useampi viestinviejä saavutti hyviä osuussijoituksia. Kuitenkin mukana on epäonnea, kun kuudennen osuuden viestinviejä sai vahingossa väärän kartan, mistä seurasi hylkäys. Kartta olisi kyllä ollut täsmälleen samanlainen kuin viereinen oikea kartta, mutta säännöillä ei mahda mitään ja välillä urheilussa tulee näitä epäonnistumisia. Joukkue olisi saavuttanut sijan 644, jos suoritusta ei olisi hylätty. 

Naisten Jukola joukkue suoriutui ensimmäisestä viestistään erinomaisesti saavuttaen sijoituksen 1103. Jokainen tyttö/nainen osallistui ensin Venlojen viestiin, mutta halusivat kuitenkin kokea vielä Jukolan viestin haastavuuden. Ehkä pientä jännitystä aiheutti juuri tämä tuplamatka sekä Jukolan pitkät osuudet. Kuitenkin joukkue läksi matkaan rennoin mielin, eikä suuria odotuksia sijoituksen suhteen ollut, vaan tavoitteena saada ehjä suoritus. Aikarajan puitteissa saatiin läpi neljä osuutta ja 5-7 osuudet olivat yhteislähdössä. 

Kekara 1 Hylätty

Janne Lipponen

Timo Hynninen

Antti Väistö

Mikko Kaartinen 

Arto Salminen

Arsi Tietäväinen 

Marko Hämäläinen 

 

Kekara 2, sijoitus 1103

Suvi Tiainen

Oona Pirinen

Heli Liukka

Petra Leinonen

Eevi Kaartinen

Satu Kainulainen 

Maija Tietäväinen 

Suvi Tiaisen mietteitä Jukolan aloitusosuudesta:

Venloissa aloitusosuudella sain makua tulevasta maastosta, joten suurin jännitys oli poissa ja rennoin mielin lähdin uudestaan matkaan. Lähtö oli mieleenpainuva siinä mielessä, että 30 sekuntia ennen lähtöä vallitsi aivan täysi hiljaisuus. Lähtölaukauksesta reippaasti porukan mukaan matkaan ja kohti 2 kilometrin päässä sijaitsevaa k-pistettä. Tunnelmaa voisi kuvailla maagiseksi, kun aurinko laski pellon takana sijaitsevan metsän taakse. Hienot oli fiilikset juosta läpi peltojen, soiden ja kallioiden kellon ollessa puoli yö ja silti oli, niin uskomattoman valoisaa. Kaiken kaikkiaan oli hieno kokea Jukolan aloitus. Venlojen aloituksessa kiire oli toista, mutta Jukolassa, kun jälkijoukossa matkaa taitoin, niin tunnelmat juoksijoiden kesken oli varsin leppoisat.

Kotimatka Kauhavalta sujui leppoisissa tunnelmissa ja kotona oltiin klo 20 aikoihin. Ensi vuonna Jukolan viestit kisataan Mikkelissä, jonne saadaan varmasti jälleen vahva edustus mukaan.

SK