Kuntosuunnistustapahtuman valmistelut

Ilmoita suunnistustapahtuman sijainti

Ilmoita kuntosuunnistuksen lähtöpaikan sijaintitiedot (osoite, karttaleike), heti kun mahdollista alla olevan lomakkeen avulla. Tapahtumatiedot viedään KeKaRan toimesta Rastilippu-sivustolle sekä opastuslinkki iltarastikalenteriin. 

Voit tarkistaa osoiteen Karttapaikasta näytä lähin osoite työkalulla tai klikkaamalla karttaa Google Mapsista. Jos osoitetta ei voi määrittää tarkasti, lähetä karttakuva.

Condes-ratatiedoston voit toimittaa samaisella lomakkeella myös myöhemmin.

Ethän ole robotti? Kirjoita yhteenlaskun vastaus alle.

Ilmoitus Koti-Karjalaan

Ilmoitus Koti-Karjalan järjestöpalstalle toimitetaan lehteen tapahtumaa edeltävän viikon maanantaina klo 12:00 mennessä. Koti-Karjalan sähköpostiosoite on ilmoitukset@kotikarjala.fi ja puhelinnumero 040 684 8411. Kerro ilmoituksessa tapahtuman ajankohta, paikka ja mistä opastus tapahtumapaikalle alkaa. Esim. KeKaRan iltarastit ke 27.6. Haapavaarassa. Opastus Kiteenlahdentieltä.

Ratojen suunnittelu

Suunnittele radat ja käy maastossa tarkistamassa ja merkitsemässä rastipisteet ennakolta. Tämä toimenpide helpottaa rastien viemistä omalla ratamestarivuorollasi. 

Huomio ratasuunnittelussa maaston haastavuus. Vältä liian vaikeita rasteja. Rastipistettä tärkeämpiä ovat rastivälit. Jos löydät eri reitinvalintavaihtoehtoja, olet onnistunut. 

Suunnittele radat niin ettei suunnistajan tarvitse mennä kielletyille alueille, tonteille tai pelloille.

Käytössäsi on 24 rastia, mutta kaikkia rasteja ei tarvitse käyttää. Rastien suuri määrä ei välttämättä ole hyvän radan merkki ja pääset itsekin helpommalla. 

Mikäli huomaat maastossa muutoksia (hakkuuaukkoja yms.), jotka tulee ottaa huomioon iltarastien kartoissa, ilmoita niistä hyvissä ajoin aluevastaaville:

 • Kitee ja Kesälahti: Tommi Torni
 • Rääkkylä: Juha Vornanen
 • Tohmajärvi: Arto Salminen

Ohjeistus radoille

 • A-rata: Radan voi suunnitella muita ratoja haastavammaksi. Maastosta riippuen radan pituus on 5 - 7 km (suositus 10-15 rastia).
 • B-rata: Rata voi olla vaativuudeltaan liki A-radan tasoa. Radan pituus on maaston haastavuus huomioiden 4 - 5 km (suositus 9-13 rastia).
 • C-rata: Radan on sovelluttava aloitteleville sekä iäkkäämmille suunnistajille. Huomioi erityisesti maaston vaativuus. Selkeät pysäyttäjät (tiet, sähkölinjat, vesistöt) on syytä ottaa huomioon rataa suunniteltaessa. Radan pituus on n. 3 km (suositus 7-11 rastia)
 • D-rata: Lyhyen ja helpon radan on oltava aina helppo. Rastien on oltava selkeiden maastokohtien, kuten teiden, polkujen, sähkölinjojen, ym. läheisyydessä. Radan pituus on n. 1 km (suositus 6-9 rastia).
 • Siimarinauhan avulla voit tarvittaessa laatia myös RR- ja TR-radat. Molemmissa ratamestarikärreissä on valmiina siimarikela, jossa on n. 1,5 km RR-siimaria. Voit lainata tarvittaessa lisäsiimarin toisesta ratamestarikärristä.
 • Näiden ratojen lisäksi voi ylimääräisenä tehdä hyvin helpon E-radan lapsille esim. pellon laitoja myöten tai A-rataa pidemmän radan (7-9 km).

Ratojen laatiminen ja iltarastikarttojen tulostaminen

Radat laaditaan Condes-ohjelmalla. Mikäli sinulla ei ole Condes-ohjelmaa käytössä, pyydä Condes 10 -latauslinkki ja seuralisenssikoodi Tommilta tai lataa Condes-lisenssin latausohje Google Driven kautta.

Käytettävät rastikoodit määräytyvät iltarastikärrin mukaan. Näet oman kärrinumerosi iltarastikalenterista.

 • Kärri/sarja 1: Lähtöleimasin (0), rastit (31-54), maalirasti (55), Emit-salkku, 10 vuokraemit-korttia, tietokone, matkapuhelin (040 361 5587).
 • Kärri/sarja 2: Lähtöleimasin (0), rastit (56-65, 67, 69-81) ja maalirasti (82), Emit-salkku, 10 vuokraemit-korttia, tietokone, matkapuhelin (040 361 5595)

Lähetä Condes-ohjelman  IOF XML-tiedosto yllä olevan lomakkeen kautta. Tiedosto ladataan tulospalvelua varten Navisport-ohjelmaan ennen iltarastitapahtumaasi. 

Tulostus

Kartat tulostaa Kiteen Mainospiste. Lähetä karttojen pdf-tiedostot hyvissä ajoin Mainospisteeseen (otto (@)mainospiste.com) ja sovi milloin kartat on noudettavissa.

HUOM! Mainospiste lomalla viikot 24, 30, ja 31. Valmistele radat hyvissä ajoin! 

Tarvitsetko apua ratojen piirtämisessä? 

Jos tarvitset apua ratojen piirtämisessä, voivat Juha tai Tommi piirtää radat valmiiksi. Toimi silloin seuraavasti:

 • Merkitse mallikarttaan lähtö, maali ja kaikki rastipisteet koodeineen.
 • Kirjoita erilliselle paperille jokaisen rastin rastimäärite (esim. 32 kivi; 33 suppa, jne.).
 • Kirjoita erilliselle paperille radat ja rastit, jotka kuuluvat kyseisiin ratoihin (esim: A-rata, 1 - 32, 2 - 45, 3 - 46, jne.).
 • Ole hyvissä ajoin yhteydessä Juhaan tai Tommiin, ja sovi minne toimitat mallikartan, tiedot rastimääritteistä sekä radoista.
 • Nouda valmiit kartat ratapiirroksineen Mainospisteeltä.

Tulostusmäärät 

Tulostusmäärät ovat ratamestarin päätettävissä. Kannattaa huomioida sijainti ja sää. Mitä kauempana Kiteeltä ja huonompi sää, niin osallistujamäärä pienempi. Tulosteiden määrää voi arvioida myös edellisten iltarastien mukaan. C-radalla yleensä eniten osallistujia. Tulostemäärät voi olla esim:

 • A-rata 20 kpl
 • B-rata 20 kpl
 • C-rata 40 kpl
 • D-rata 10 kpl

Logot ja puhelinnumerot

Karttoihin lisätään kolme logoa: Mainospiste, OP Pohjois-Karjala ja Keski-Karjalan Rasti. 

Karttoihin tarvittavat logot voit ladata Google Driven kautta.

Karttoihin lisätään kärrissä kulkevan puhelimen puhelinnumero (kärri 1: 040 361 5587, kärri 2: 040 361 5595). Ratamestarin tulee olla tavoitettavissa numerosta koko iltarastitapahtuman ajan.

Ohjeita ratamestareille